Om oss

Det hele startet en vinterdag i 1986. Da var Karina på påsketur på Senja. Nedover fjellsiden kom en vakker hund galopperende. Musklene spilte over kroppen mens den tok fatt i terrenget på en måte som Karina ikke hadde sett maken til. Hun gikk bort til mannen som eide hunden å spurte hva dette var slags vakker skapning. Det skulle vise seg å være en Korthåret Vorsteh. Før dette hadde familien hatt både polarhunder og andre brukshundraser helt tilbake fra 1973. Da påsken var over, ringte Karina til raseklubben for å høre om det var noen som hadde kull i nærheten. Skjebnen ville det slik at Stein Schwenke i Tromsø hadde valper på Varingkollen's Lissi. Mor og datter, Karina og Agneta. Vi har drevet med jakthunder (og brukshunder) i en kvinnealder, vi har hatt mange kull på ulike raser og har deltatt mye på både jaktprøver og utstillinger. Historien om hvordan vi havnet inn i fuglehundverden kan du lese om under.

 

Da Karina tok kontakt fikk hun ikke bare kjøpe valp, men også førstevalget! Vi var vel ikke så mye i tvil om hvem vi skulle velge. Raya (eller Faya som hun het på stamtavle) ble familiens første Vorsteh. Hun ble aldri stilt på jaktprøve, men hun hadde flere gode søsken, bl.a Ricco til Stein Schwneke. Raya ble parret kun en gang, med NUCH Tell. Dette ble en parring med svært godt resultat.. Første hund fra dette kullet som utmerket seg var Lappi til Jorunn Toften  i Tromsø. Ekvipasjen vant Arctic Cup i 1994. Senere fikk Lappi både 1.AK og 1.VK. Irgas til Ketil Fredriksen var også fra dette kullet. Irgas ble vinner av NM-vinter i 1998. Og så var det Tikka som vi fikk flere 2.AK på. (se for mer info i fuglehunden nr 4 1998, s. 26 ). Karina startet for første gang på jaktprøve med Tikka 19.februar i 1994. Etter dette har det gått slag i slag. Agnetas første jaktprøve som deltaker var også med Tikka. Det gikk ikke verre en at de kom hjem med en 2.AK og en 3.AK fra Alta. Da var det gjort og Agneta var også bitt av jaktprøvebassillen. Resultatet ble at i russetida kjøpte Agneta  seg sin første hund, Itza's Raiigaz. 


Tikka viste seg etter hvert som en hund med svært god jaktlyst og hadde godt premierte søsken. Derfor tenkte vi at vi skulle ha kull på henne, dermed startet letinga etter en hannhund vi ønsket å parre henne med. Etter timer med lesing i årbøker og gjennomgang av papirer fra hannhundsamlinga på Koppang, falt valget på Martin's Lomax. Han hadde vi sett på prøve og likte han godt. I januar kom Lomax på besøk etter lang tids sykdom, og vi lurte på om han i det hele tatt var i stand til å parre seg. Men etter en sjekk hos veterinæren så vi at det spant liv i småtrollene, og Tikka og Lomax fikk seg en hyrdestund. Det var det siste han klarte, og vi måtte dessverre avlive han noen uker etterpå. Etter 62 dager kom 6 små nøster til verden, to tisper og fire hannhunder. Vi beholdt to valper, Raissa og Gappo.


Denne parringen må vi vel si var svært vellykket. Av de 6 valpene som kom til verden er 4 stilt på jaktprøve og samtlige er VK-hunder! Tre av de fire har 1.VK, NUCH  NJCH Gappo , NUCH Raissa og Tsarek til Gunnar Knoph. Gappo har vært tatt ut til å representere rasen på NM-lag i 2002 og imponerte stort med å oppnå 33 av 34 mulige poeng, og var dagens beste hund uansett rase. Vorsteherlaget ble dette året nr 3. Raissa ble Nord-Norsk mester på skogsfuglprøve i 2002!  Tikka har vært forsøkt parret to ganger senere med Nordarypa's Lille Ra, uten resultat.


Kennelen fikk sitt navn i juli 1998 og Karina ble medeier i kennelen i 2004.
Vi håper å kunne bringe frem egne linjer etter eget oppdrett, men det vil bare tiden vise om vi får til.